Gemeente Barendrecht waarschuwt voor Whatsapp-fraude

2 June 2022, 08:52 uur
mainImage
Gemeente Barendrecht

Oplichting via WhatsApp is een van de meeste toenemende vormen van online criminaliteit. Het komt overal voor, helaas ook in Barendrecht. Vanuit de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam, een samenwerkingsverband tussen tientallen gemeenten (waaronder Barendrecht), de politie en het Openbaar Ministerie, is binnen de bewustwordingscampagne Echt- Nep daarom ook aandacht voor dit onderwerp.

Smoesje om geld over te maken

Bij Whatsapp-fraude gaat het om oplichting waarbij criminelen zich voordoen als een familielid of vriend. De oplichter stuurt vaak eerst een berichtje met de mededeling dat hij of zij een nieuw nummer heeft. Vervolgens wordt er met een smoesje gevraagd om geld over te maken. Door te benadrukken dat de betaling haast heeft probeert men te voorkomen dat de ontvanger twijfels krijgt. Sommige WhatsApp-oplichters komen erg geloofwaardig over. Zij gebruiken foto’s, geluidsfragmenten en/of informatie van internet, waardoor het net lijkt alsof u met een bekende aan het appen bent.

Hoe voorkomt u WhatsApp-fraude?

Vraagt iemand om geld via WhatsApp? Bel die persoon op via een nummer uit uw eigen adresboek voor controle. Hoe goed u diegene ook vertrouwt. Lukt het niet om diegene direct telefonisch te bereiken? Maak dan geen geld over.

Stuur zelf een nepbericht als test
Meer bewustwording kan nooit kwaad, want fraudeurs gaan vaak slim te werk. Benieuwd of bekenden van u WhatsApp-fraude herkennen? Stuur ze dan via www.whatsappfraude.echtnep.nl een nep WhatsApp-bericht en kijk of ze erin trappen. Als ze op de nep betaallink klikken, kost ze dit uiteraard geen geld. Ze komen juist terecht op een pagina waar ze de Echt-Nepquiz kunnen spelen. Deze fraudequiz maakt door middel van enkele eenvoudige vragen en antwoorden deelnemers bewust van de risico’s en geeft handige tips tegen digitale criminaliteit.

Meer weten?
Bij de veiligheidsposten aan de Maasstraat 28 en het Middeldijkerplein 1 is de folder ‘Senioren en Veiligheid’ gratis af te halen. Dit staat los van de Echt-Nep campagne, maar sluit er qua onderwerp wel mooi op aan. In de brochure vindt u informatie en tips om WhatsApp-fraude te voorkomen, maar leest u ook onder meer over phishing, babbeltrucs en meekijken met pinnen.


Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht